Her şey burada başladı. İçimde oldu olası zaten var olan doğa sevgisi, kırsala yerleşme, köyde yaşama hevesi işte tam da bu bu eğitimle zirveye ulaştı. Bu konudaki düşüncelerim daha olgunlaşmaya ve proje haline dönüşmeye başladı.
Permakültür eğitimleri, araştırmaları yaptığım kaynaklardan, permakültür ile ilgili olarak, yurt dışında bazı üniversitelerde bölüm veya ders olduğunu okudum. Ayrıca birçok özel ve sivil kuruluşlar bu konuya ağırlık vermiş, uygulama çiftlikleri oluşturmuş, bu çiftliklerde teorik ve uygulamalı eğitimler veriyorlarmış. Bizde de yine bu konuda eğitim ve sertifika almış kişiler veya bağlı oldukları kurumlar tarafından, bu eğitimler dönem dönem veriliyor olduğunu öğrendim.
Permakültür ve doğal tarım, temiz gıda üretimi hakkında yaptığım araştırmalar esnasında farklı tarih ve yerlerde yapılacak olan eğitimlere göz gezdirdim. Bu eğitimlere bende katılmak istiyordum. Bana, tarih ve yer açısından en uygun olanı belentepe.org sitesinde yayınlanan, Taner Aksel Bey’in vereceği eğitim uygun geldi. Belentepe Permakültür Çiftliği’nin kurucusu Sayın Tanel Aksel, bu konuda bir fiil uygulamalar yapmış, bu işe gönül vermiş biri. Permakültür uygulamasını bulup araştıran ve bu uygulamayı yaymaya çalışan, Taner Aksel Bey aynı zamanda permakültürün isim babası olan Bill Mollison’dan eğitim ve sertifika almış. Bu nedenle bende tercihimi bu yönde yaptım.
İlk başladığın eğitim; Sayın Taner Aksel Bey’ den
Doğa ile Tasarıma Giriş Kursu
( 12 saat, 2 gün)
18-19 Ocak 2020, Istanbul
Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen 2 günlük yoğun bir eğitim sonrası Permakültür – Doğa ile Tasarıma Giriş Kursu . Sertifikası nı aldık
Bu eğitim, Permakültür ile tanışmanın ilk adımları sayılır. Çok faydalı ve keyifli geçti, Benim daha önce internet ortamından, kitaplardan öğrendiğim ve uygulamaya geçirdiğim bilgilerin pekişmesine, bazı eksik ve yanlış yaptığım şeylerin ortaya çıkmasına sebep oldu.
Almış olduğumuz bu eğitim ve sertifika ile 20/01/2020 tarihinde permacultureglobal.org ” PERMACULTURE Worldwide Network topluluğuna kaydımızı yaptırdık. Yani Uluslararası Permakültür ağında biz de yerimizi almış olduk.
Öğrenmenin sınırı yok, yeni kurslara devam dedik:
Sırada yine Boğaziçi Üniversitesi’ nde düzenlenen, permakültür uygulamasını çok daha detaylı olarak öğreneceğimiz ve arazide bir fiil uygulama yapıp, permakültür tasarım projesi çizeceğimiz, toplamda 72 saat olacak, PDC Permakültür Tasarım Sertifika Kursu vardı. Ve bu kursa da 18-19 Ocak, 23-26 Ocak, başlamış olduk.
22-23 Şubat, 29 Şubat -1 Mart, 7-8 Mart tarihleri arasında yoğun teorik ve arazide uygulama dersleri ile kursumuz tamamlandı. Ve bu kursun sonunda PDC Permakültür Tasarım Sertifikasını almaya hak kazandık.
Bu konuya ilgi duyan tüm arkadaşlara fırsat ve imkan bulduklarında, bu tür eğitimlerin herhangi birine mutlaka katılmalarını tavsiye ederim. Bu eğitimler sonucunda dünyaya, doğaya bakış açınız çok ama çok değişiyor. Sadece doğal sebze meyve yetiştirme değil, yeni bir yaşam alanı, yeni bir yaşam şekli kurmaya başlıyorsunuz. Kendi imkanlarınız dahilinde çevreyi, doğayı, ekosistemi yani geleceğimizin yaşam alanı olan gezegenimizi kurtarma çabasına giriyor ve bunu çevrenize önermeye başlıyorsunuz.
